Norra Sveriges älgar – Större och starkare än sina sydliga släktingar

Norra Sveriges älgar – Större och starkare än sina sydliga släktingar

Jun 19, 2024Johan Lofstrom

Svenska älgar är imponerande djur som spelar en viktig roll i Sveriges ekosystem. En intressant aspekt av dessa majestätiska djur är deras kroppsstorlek, som varierar beroende på geografisk plats. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att älgarna i de norra delarna av Sverige är betydligt större än de som lever i söder.

Forskningens Bakgrund

Forskare vid SLU har undersökt skillnaderna i kroppsstorlek hos svenska älgar genom att studera data från älgar skjutna mellan 1989 och 1992. Studien inkluderade cirka tiotusen älgar från fjorton olika områden, spridda från södra Älvsborg till Norrbotten. Varje älgs vikt och ålder dokumenterades, och forskarna mätte käkarnas längd som en indikator på skelettets storlek.

Större kroppsstorlek i norr

Resultaten visade att älgtjurarna i de nordliga delarna av Sverige, särskilt i Jämtlands län och fjällnära regioner i Norrbotten, hade en medelvikt på 215 till 260 kg, medan älgkorna vägde mellan 165 och 205 kg. Detta innebär att älgarna i norr har 15-20% högre kroppsvikt jämfört med deras sydliga motsvarigheter.

Tillväxtmönster

Intressant nog är skillnaden i kroppsstorlek mellan norra och södra älgar inte medfödd utan utvecklas senare i livet. Kalvar i både norr och söder har ungefär samma vikt vid födseln. Men älgarna i norr fortsätter att växa under en längre tid och i snabbare takt än de i söder. Tjurarna i norr når sin maximala kroppsvikt vid 6-7 års ålder, jämfört med 4-5 år i söder.

Miljöpåverkan

En viktig faktor bakom dessa skillnader är den miljö som älgarna lever i. I områden med hårt klimat, låga temperaturer, mycket snö och korta vegetationsperioder, som i norra Sverige, tenderar älgarna att växa sig större. Denna miljö leder till en högre kvalitet på födan, vilket bidrar till älgarnas större kroppsstorlek.

Forskningen visar att älgtätheten, eller antalet älgar per ytenhet, också kan påverka kroppsstorleken. Områden med hög älgtäthet tenderar att ha älgar med lägre kroppsvikt, vilket tyder på konkurrens om födan. Men i denna studie konstaterades att skillnader i älgtäthet inte kan förklara hela den geografiska variationen i kroppsstorlek.

Bergmanns Regel

Dessa resultat överensstämmer med Bergmanns regel, som säger att kroppsstorleken hos många däggdjur ökar med stigande latitud. Denna regel förklaras traditionellt med att större kroppsstorlek hjälper djur att bättre hushålla med kroppsvärmen i kallare klimat. Men den aktuella forskningen pekar också på att födans kvalitet och tillgång spelar en avgörande roll.

Älgkött från Norrland hos Swedish Wild

För den som vill njuta av det finaste älgköttet är Swedish Wild den perfekta källan. Allt älgkött som erbjuds av Swedish Wild kommer från norra Sverige, särskilt från de rika älgmarkerna i Norrbotten. Detta kött är känt för sin höga kvalitet och näringsvärde, tack vare de optimala växtförhållandena och den förlängda tillväxtperioden som älgarna i dessa regioner upplever.

Slutsats

Älgarna i norra Sverige är större än sina sydliga motsvarigheter främst på grund av skillnader i tillväxtmönster och miljöförhållanden. Den bättre kvaliteten på födan i norr, i kombination med längre tillväxtperioder, gör att dessa älgar kan uppnå en större kroppsstorlek. Denna forskning ger en djupare förståelse för hur miljöfaktorer påverkar vilda djurs biologi och kan hjälpa till att informera framtida bevarandeinsatser och viltförvaltning.

För mer detaljerad information och insikter, kan du läsa den fullständiga forskningsartikeln sammanställd av Håkan Sand och Göran Cederlund från SLU, publicerad i "Norra älgar är större" (1997).

Källa

Håkan Sand och Göran Cederlund, "Norra älgar är större", Sveriges Lantbruksuniversitet, 1997.

Fler artiklar

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published